2013. március 25., hétfő

Fényképes beszámoló

Miközben Magyarországon sűrűn hullt a hó és sokan a hó fogságában rekedtek nekem kijutott a jóból, ha mondhatom így. Az időmet a napsütötte Toszkána területén múlattam. (még az arcom is leégett). Azért az izgalomból kivettem én is a részem, mert a kicsik itthon maradtak és nem volt zökkenőmentes az iskolából való hazatérés. De valljuk be: a helyzetem így is úgy is irigylésre méltó. (irigylem is magam rendesen :))
Jártam Firenzében, Sienaban, San Gimignanoban, Imprunetaban és Bagnoloban Marco pincészetében.
A képes beszámoló nem teljes és az élmények nagy részét a szívemben őrzöm.

Firenze:


Fizetőeszköz: arany a külső kereskedelemre, ezüst a belsőre, bronz a váltópénz.

Az Arno folyó, mely kettészeli Firenzét Arnón innen és Arnón túlra (Mint a Duna Pestet és Budát)

Ammannati "Biancone"-ja (az esetlen Neptun szobor) Az itt élők úgy érzik nem a legjobban sikerült alkotás, gyakran mondogatják: Ammannati, Ammannati hogy elcsúfítottad azt a szép nagy darab márványt!
 



A Palazzo Vecchio , előtte a szabadság két jelképével Michelangelo Dávid-ja és Baccio Heraklész és Cacus szobra.


 Ugye nem kell bemutatni?!

A bronzszobor Cellini Perseusa, amint éppen legyőzi Medusat. Itt áll még Giambologna Szabin nők elrablása. Ezen a téren kellett volna Ammannatinak (aki egyébként építész) nagyot alkotnia a Neptun szoborral. Na, de kérem, ilyen társaságban. (örülnék, ha bekerülhetnék, vállalva azt is, hogy én leszek a legrosszabb :))


Dante Alighieri kápolnájában. (Ez is amolyan turisztikai fogás, mint Veronában Rómeó és Júlia erkélye.) A szerelmesek levelet írhatnak és egy kosárba dobhatják  Dante-hoz és Beatrice-hez imádkozva. :)


Catedrale homlokzata

Siena:
 A sienai dóm. Kívül-belül lélegzetelállító.
És akkor, ha már lépten-nyomon Michelangeloba botlottam Olaszországban, íme egy oltár, melynek angyalai (az oltár négy angyala) szintén az ő keze munkáját dicsérik, (a sienai dóm belülről)
Szintén a sienai dómban található ez a feszület. Most aktuális és ez a fénysugár éppen rávetül ezért különösen kedves nekem. (nincsenek véletlenek)

San Gimignano:
 Állítólag a magyarok kedvenc városa.  Tényleg szép, de az én szívem közepén mégiscsak más áll. :)
 A kilátás mindenhol pazar.
 Azt azért el kell mondani, hogy itt kapható a világ legfinomabb fagyija ( a fagyizó saját bevallása szerint, meg Tony Blair szerint is. ) Tényleg finom. De az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Olaszországban még nem ettem rossz fagyit. (pedig sokszor és sokat tesztelek :))

És végül a szállásunk mellett Marco pincészete Bagnoloban:
Nem elhanyagolható mennyiségű és minőségű bort ittunk, míg kint voltunk. De hát ki az aki elmegy a Chianti vidékre és nem kóstol borokat? Él ilyen ember?
Marco pincészete gyönyörű, nagy múltra tekint vissza, a borok jók. Nem csak borokat, de olíva olajat is sajtol, ebből is kóstoltunk három félét. (gyönyörű zöld íze volt mindnek!)
A szállásunk Imprunétában, Firenzétől nem messze volt egy családi panzióban. A család fantasztikus volt Giuseppe, Martina, Matteo és Paolo minden rezdülésünket figyelte. Boroztak velünk, ha kellett Grappat ittak és hihetetlenül boldogok voltak, hogy megleptük őket magyar borokkal. Sokat meséltek a történelmükről és meglepően sokat tudtak Magyarországról. Nagyon vendégszeretőek. A szállás tiszta, kellemes és tradicionális toszkán ételeket főznek. Mindenkinek ajánlom őket, ha szándékukban áll a környékre látogatni.

8 megjegyzés:

  1. Hű!!!!örülök,hogy szép utad volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Röghöz kötött magyar vagyok, de a szívem csücskében ott van Olaszország. Nincs mit tenni, valami dolgom van vele még ebben az életben, úgy tűnik. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó. Meg is érdemled...
    Az utat és a fagyit is, ja és a borokat is..
    Fagyi és bor, jól hangzik...
    A táj pedig gyönyörű. Nekem dél-franciaország a kedvencem, de azért itt is elüldögélnék majd később, nyugalomban, kicsi apjukkal a teraszon a többi gyönyörű ráncos meglett korú mellett, és beszélgetnék az tavalyi termésről....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképzeltelek, ahogy előkapod az egy kilós fagyis dobozodat (ha fagyit eszek mindig eszembe jutsz :))
      No, hát Dél-Franciaország se kutya (bár nem merek belegondolni, mikor is voltam, mert rémesen öregnek érzem magam rögtön).
      Tudom, tudom nem öregszem csak érett leszek, mint a jó bor... ;)

      Törlés
  3. Ó, valóban irigylésreméltó:) Örülök, hogy jó érezted magad, gyönyörűnek látszik a képeken is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép volt, de azt hiszem szezonban nem vállalnám. Így is elég nyüzsi volt (főként helyiek, illetve iskolás csoportok), el sem tudom képzelni mi lehet egyébként!
      Tudom, hogy fura (ilyen nagy tömegeket vonzó városokról lévén szó), de szerettem, hogy olasz beszédet hallhatok. Nem pedig mindenféle kibogozhatatlan nyelvegyveleget.
      Az ember titokban sok mindent elcsíp ilyenkor. :)))

      Törlés
  4. Én csak azt tudom mondani/lévén nem jártam még Olaszországban/,hogy örülök,hogy jól érezted magad,kikapcsolódtál és igenis jó hogy ittál sok finom bort!!;-)

    VálaszTörlés