2012. szeptember 10., hétfő

Mákrajongók figyelmébe

Mozgalmasan telt a hétvégénk. Szombaton szüreteltünk, vasárnap pedig letörtük a kukoricánkat.  Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon sok barátunk segített mindkét műveletben. Családjukkal, gyerekekkel együtt. Enni pedig kell. Szóval bevallom, hogy vasárnap már kezdtem kifogyni az egyszerű és gyors süteményekből. (a főtt étel elkészítésében volt segítségem a bográcsnál :))

Így született a következő süti (leírom, hogy ne merüljön feledésbe, jó lesz ez még...):

 Tökös-mákos pite

4 tojás
2 pohár barna cukor (lehet sima is - nekem barna volt itthon)
1 pohár olíva olaj (forgó is lehet v repce)
2 pohár kefír (a poharát lehet mércének használni)
4 pohár liszt (nekem 3 teljes és 1 fehér volt, de jó teljesen fehérrel is)
1 cs sütőpor

Ez egy alap tészta. Mindent gyorsan összedobálok és kikeverem. nem kell külön a tojást cukorral fehérre keverni, vagy habot verni... Csak mindent összeönteni és fakanállal, vagy robotgéppel összekeverni. (egy dologra figyelj, hogy a sütőpor a liszthez kerüljön, ne a folyadékkal érintkezzen először!)

Nyáron nagyon sokszor esszük, a tetejére bármilyen gyümölcs kerülhet. Barack, meggy, cseresznye, eper, málna, körte, ősszel: birs, szilva stb...

Tegnap, mikor már túl voltunk egy adag körtés és barackos változaton, rengeteg pogácsán, sajtos perecen és parmezános rudakon, banános piskótán a nálunk megunhatatlan mákot vettem elő.  Lereszeltem egy kisebb töknek a felét és egy pohár darált mák társaságában a tésztába kevertem. Majd ment a sütőbe, közepes tűzön, 20-25 percig süsd! Nagyon finom!
Két adag! (2 tepsi) Ha kisebb a gyereksereg (meg persze a felnőtt) felezd az adagot!
Ha jól számolom 15 felnőtt és 12 gyerek volt jelen a hétvégi munkálatoknál.
(Ezúton is köszönöm, annak a bizonyos felsőbb hatalomnak, hogy ilyen sok jó embert sodort az életembe! :))

2 megjegyzés:

  1. Imáddddddooooooooom a mákot!Minden formában,és köszönöm,amint lehetőségem nyílik rá,kipróbálom ezt a tökös-mákost,istenien néz ki!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hozzánk, a családba, a férjem hozta a mák szeretetét. És be kell valljam ragadós, mert már egyikünk sem élhet nélküle. :)

      Törlés