2012. február 24., péntek

Szóról-szóra...

"A Halak számára a világ kissé elmosódott, a körvonalai szétesők: mintha tejüvegen át nézne mindent. Ahol más ember hangosan és magabiztosan mozog, ott a Halak tétovává és bizonytalanná válik. Gyakran saját szándékaival, céljaival sincs tisztában - még abban sem biztos, hogy tényleg ő akarja-e azt, amit tesz, vagy valaki más. A határok kérdése a Halak legfőbb problémája. Az, hogy hol végződik az "én" és hol kezdődik a "te". És egyáltalán: szükséges-e meghúzni ezt a vonalat?



Ő nemcsak megérti más örömét és bánatát, hanem mélységesen át is éli. A természetes önzés, az ego által épített önvédelmi sáncok nála nincsenek sehol. Érzékeny, túlságosan is érzékeny állapot a Halaké. Az élet farkastörvényeivel szemben képtelen megvédeni magát. Más emberek erős akaratának, mohó önzésének akár élethosszig is áldozatul eshet. Szívével mindenkit befogad, karjával mindenkit magához ölel. Tekintetéből árad a szeretet, az elfogadás és a gyengédség. Mindent megért, és semmi nem idegen tőle, ami emberi. Még az állatok és a növények is egyenrangú, lelkes lények a szemében - környezetét nem is tudná elképzelni ezek nélkül.

Menekülésének egyetlen útja, amikor saját belső világának zavaros mélységeibe merül. Az álmodozásba, az álmokba. Problémáit képtelen szavakba önteni és racionálisan megoldani. Ha már elkerülhetetlenné válik a szembesülés, akkor úgy viselkedik, mint a tintahal: átláthatatlan ködöt és zavart támaszt maga körül, s a káoszt felhasználva jó messzire úszik. Hiszi, a problémák előbb-utóbb megoldódnak maguktól is. Ám ha minden erőfeszítése ellenére mégis a realitások kemény talajára rántják, partra vetett halként addig evickél, amíg vissza nem kerül éltető közegébe: a meghatározhatatlanba, a körvonaltalanba, a tetszés szerint alakíthatóba - a vízbe.



Az önmagával harmóniában lévő Halak önzetlen, áldozatkész és együttérző karakter. Barátai,  nehezen nélkülözik odaadó, önfeláldozó, gyengéd lényét. Sejtései, álmai, látomásai rendre beigazolódnak. Bátran mondhatja, hiszen tapasztalja: 'több dolgok vannak földön és égen, mintsem bölcselmetek álmodni képes'."

7 megjegyzés:

  1. Milyen találó mondatok!!!!!Honnan idézted?Gyönyörű gyermekek és annyira kifejezőek a képek!Nehéz nekem éppen elkapni ilyen pillanatokat....

    VálaszTörlés
  2. Ó, most látom a gyertyát, hiszen szülinapja volt! Isten éltesse a lánykádat!!!!Nagy ajándék ő, nekem is van egy ilyen lányom, már felnőttben, de szintén hatalmas szíve van.
    A Hangulatmérőd nekem is kedvencem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a gratulációt! Sajna nem emlékszem honnan jött az idézet, már néhány éve fenn van a gépemen, annyira találó, hogy sokáig megőriztem.
      Tényleg nagy ajándék! Hihetetlenül sokat kapunk Tőle, de nem könnyű eset. Próbáljuk segíteni az útján.( mivel Te is felneveltél egy Halak gyermeket, tudod miről beszélek :))

      Törlés
  3. Boldog szülinapot kicsi tündérlányka....
    Még máig emlékszem arra a havas éjjelre :-)
    Tetszik a blog külseje....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is eszembe jutottál!
      Nélküled ez a projekt nem jöhetett volna létre ;

      Törlés
  4. Gyönyörűek:) Mennyi komolyság látszik ebben a hétéves leánykában! Ismeretlenül is, utólag is, boldog szülinapot neki:)

    VálaszTörlés