2012. március 1., csütörtök

A kokárdáról

"A kokárda (szalagcsillag) kör alakú, fodros szélű, nemzetiszínű jelvény, melyet eredetileg kalapra vagy sapkára, a nők esetleg a hajukba tűztek. Franciaországból terjedt el a 18-19. századi forradalmak idején egész Európában és Amerikában.
A magyar kokárdát március 15-én,  1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát a forradalom estéjén. A francia kokárdától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon."

Ez után a kis bevezető után szeretnék rátérni a lényegre. A kokárda hajtásának, viseletének helyes módjára. Évek óta figyelem, hogy ezt a gyönyörű nemzeti emlékünket az emberek 80-90 %-a helytelenül viseli március idusán. Most úgy gondoltam, nem állom meg szó nélkül. Hiszen magyarok vagyunk, tudnunk kell! (akinek nem inge, ne vegye...:))


(forrás Wikipedia)

1 megjegyzés: