2013. június 24., hétfő

Ismét egy kis boszorkánykonyha


Mivel itt a friss zöldségek ideje, így egyre többször kerülnek az asztalra és én egyre ritkábban veszem az irányt a bolt felé. Ilyenkor nyáron bizony nem egyszer előfordult már, hogy 2-3 hétig be sem tettem a lábam kereskedelmi egységbe. 
Személy szerint olyan tyúkokkal fekvő, tyúkokkal kelő vagyok, így nyáron már az első napsugarak kivetnek az ágyból. Ilyenkor elkészítem a kávémat (szigorúan bögre mennyiségű tejeskávét) és miközben kortyolgatom végigjárom a kertet. Aztán kigondolom mi kerüljön az asztalra. A mai menü is így született. Egyszerű, egészséges, gyors ételek.

Spenótos nokedli

spenótmártás
2-3 gerezd fokhagyma
olaj, vagy zsír 1-2 kanál
2 kanál liszt (rizsliszt vagy rétesliszt sűríteni)
spenót (forróvízben megfürdetve, mint mikor a főzeléket készíted elő)
tej, ha van otthon mehet bele egy kis tejszín is (főző)
só, szerecsendió

nokedli
2 tojás
1-2 dl víz és annyi liszt amennyitől szaggatható sűrűségű lesz.

sajt (mi leginkább füstölttel szeretjük)


Tehát:
Az olajon futtasd meg a reszelt fokhagymát, de vigyázz, mert gyorsan megpörkölődik és akkor keserű lesz. Maradjon fehér, éppen csak az ízanyagait adja ki a zsíradéknak. Mehet rá a liszt, ez már barnulhat picit. Ha szép színe van öntsd fel egy kis hideg tejjel (kb 1 dl, ha van tejszíned is, ha nincs, mehet rá 2 dl is). Ez után mehet a megfonnyasztott spenót, a só és a szerecsendió. Botmixerrel össze szoktam turmixolni, de ez el is maradhat, ha jobban szereted szálasan, aztán 10 percet főzöm (vigyázz, mert kicsit puffogós) Ilyenkor már csak figyelni szoktam, hogy mennyire sűrű, ha nagyon hígítom tejszínnel, vagy tejjel. és már kész is.
Kiszaggatom a nokedlit, rárakom a mártást, reszelek rá sajtot és már lehet is tálalni.
kb fél óra alatt az asztalon van.

Zöldborsós nokedli:


ragu:
egy nagyobb fej vöröshagyma
olaj, vagy zsír, amin a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk
friss, zsenge zöldborsó (amennyit nem szégyellsz- az enyém ma inkább nokedlis zöldborsó lett :))
só, bors, pirospaprika

tehát:
a zöldborsót úgy készíted el, mintha pörköltet főznél. A hagymát megdinszteled, majd mehet rá a pirospaprika. A paprikára rohanvást kerülhet a borsó, nehogy megégjen. Só, bors és egy pici víz a pároláshoz. Kb 15-20 perc és kész is.
Keverd hozzá a nokedlit és már eheted is.

Mindkét étel tartalmas, tele van rosttal, ásványi anyagokkal és némi vitamin is marad, mivel nem főzünk semmit sem trutymóvá csak párolunk.
Nálunk ma a spenótosat a gyerekek ették a zöldborsósat a fölnőttek.

Ötlet:
kb fél kilónyi spenótot főztem ma és ebből jut is marad is, mert elég szép mennyiség. Ezért kicsit felhigítottam még tejjel a maradékot és egy kisebb tűzálló tálba lasagne-nek összeállítottam a maradékot, majd holnap kisütöm. Ennek az ételnek nem gond, ha híg a mártás, mert a lasagne tészta minden felesleget beszippant.
Tetejére fehérmártás jár (előkelő nevén besamel)

Jó kotyvasztást!


6 megjegyzés:

  1. Eszterem drágám, megint egy húron pendülük a tyúkos dologban és kávé társaságában eltöltött reggeli séta ügyében:-)
    A konyhakertedre legyél büszke, sok egészséges ételt fogyaszthattok, hogy tudod, biztos lehetsz benne mit eszel;-))))

    VálaszTörlés
  2. No, most már reggelente eszembe fogsz jutni kávézáskor! :)))

    VálaszTörlés
  3. No, gondoltál- e rám ma reggel?;-))))

    VálaszTörlés
  4. Milyen kedves tőled❤
    Ismeret a Hétszínvirág c meséből a kis versikét?
    Arról Te jutsz eszembe;-)

    VálaszTörlés
  5. Nyami!:)Mennyi finomság!!!!Küldök emailt,ha még nem küldtem.Nem tudom.:)

    VálaszTörlés