Legyen a kezed ügyében:
nagyon sok szilva (esetemben 2 vödörnyi)
pici ecet
a lakásban fellelhető összes mély tepsi
A szilvát mosd meg, magozd ki. Bányászd elő az örökségként rád maradt (dögnehéz) öntöttvas húsdarálódat. (kedvencem!) A legkisebb lyukú feltéttel daráld le a megtisztított szilvádat. (meglepően könnyen és gyorsan fog menni)
Fogd az egyik tepsidet és önts bele egy pici (evőkanálnyi) ecetet. Pusziltasd körbe vele az egészet. Ha felesleg marad, öntsd a mosogatóba (szép fényes lesz tőle - de ez egy másik történet)
Az imígyen előkészített tepsibe mehet a ledarált szilva. Ha csordultig telt, mehet is a sütőbe légkeveréssel 50 °C-fokra. Nem többre!
Kb 4-6 óra sütést igényel. Idén a nagy szárazság miatt kevesebb a gyümölcsök víztartalma, így nekem elég is volt 4 óra. (azért ez más években több szokott lenni)
Szilvalekvárnak a Besztercei fajtát szeretem . Apró ugyan, de kevés a víztartalma, így nem kell annyi ideig vesződni - a szilvalekvárnak amúgy is sok idő kell, ne szaporítsuk, ha nem muszáj.
A lekvár a sütőben nem fog fröcsögni, puffogni - ezért kell az ecet. Ne hagyd ki, mert különben tönkre vágja a sütőd! Az ízén egyáltalán nem fog érződni.
Én sok sok tepsit teszek be egyszerre (3 emeletnyit). Így hihetetlen, de a 2 vödörnyi szilvám befér egyszerre.
Az elején elég kb 1/2 óránként ránézni, kiereszteni a sütőből a gőzt, esetleg megkeverni. Később ez gyakrabban végzendő, ahogy sűrűsödik.
Kb a harmadára fog az egész összeesni - a felére biztos).
Ha végeztél töltsd üvegekbe és zárd le. 5 percre fordítsd a tetejére az üvegeket. (ez azért fontos, mert a lekvár ragacsos kis részecskéi eltömítik a kupak és az üveg közötti réseket, elzárva a levegő útját)
Soha nem rakok bele tartósítószert és cukrot sem. Hidd el nagyon finom anélkül is - persze ha kételkedsz kóstold meg mielőtt üvegekbe töltöd és cukrozd, ha neked úgy esik jól:)).
Már több, mint 10 éve így teszem el a szilvalekvárt és még soha nem romlott meg, és soha nem sikerült eleget készítenem.
Jó kotyvasztást!
Néhány szó az inspirációról,a kis fehér edényke,a terítő és a lekvár színe:mámorító:-)
VálaszTörlésKöszönöm,hogy leírtad,ki fogom próbálni.Ezt csak szilvával lehet így?
Tényleg gyönyörű színe lesz, ahogy a héjából kioldódik a pirosság... (szín és illatterápia az egész lakásban :)).
TörlésCsináltam már meggyel és eperrel is . Nálunk valamiért csak a piros gyümölcsök mennek. A meggynél az utolsó 10 percben érdemes egy kis cukrot szórni a tetejére (ez karamellizálódik kicsit - hmm...Isteni). Az eperrel az a baj, hogy sosem jut el a kamráig. Valahogy röptében fogy. :) Majd elfelejtem, ezeknél nem jó a húsdaráló, inkább a turmix (nagyon csöpögnek a darálón).
Ha kipróbálod kíváncsi leszek a véleményedre! :)
mindenképp megírom:-)
VálaszTörlésMelyik Jókai könyvet olvasod??????
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésNincsen ördög/ Eget vívó asszonyszív
Utolsó éveiből. :)
Hű! Milyen kincseid vannak!!!!!!Nagyon felcsigáztál!:))))
VálaszTörlésÉs Jókai Róza könyved is van? Mert akkor -meg egyébként is-, addig nem nyugszom, amíg be nem szerzem őket.:)
Bátyókámtól megkaptam Jókai összesét. Ha mondhatom így.:)
TörlésHa gondolod, megpróbálhatok e-könyvben utánanézni Róza műveinek. (tudom, hogy az nem ugyan az, mint a jó kis szagos - sárga lapokat forgatni, de mégis...)
Bocsánat,hogy most nem a fantasztikus szilvalekvár érdekel a legjobban,pedig az is.:) Jót mosolyogtam a fiúk pálinkáján.Ahogy telnek életem évei,egyre jobban értékelem a házipályinkát..:)
TörlésJókai összes?????? Nem semmi! tegnap annyira jutottam,hogy találtam egy oldalt, ahol fel van sorolva Jókai összese.További keresésnek ez is jó.És összeszedem,amennyi otthon van.
A könyvesboltban egy Erdélyben játszódó regényét lehet kapni, meg ...ajjjaj,már nem is tudom,pedig ismert regénye.
Körülnézek a címek alapján a neten az antikváriumokban.
Köszönöm,kedves vagy,hogy ebook,ha nincsen más,azért az is nagyon jó,de a régi könyv....hmmmm!
Szilvalekvár az egyik kedvenc lekvárom. Azt is nagyon szeretem, amikor benne van az ôsszepöndörödött héj. Mamám mindig úgy ķészítette, én pedig próbálom időnként megközelíteni az övét :-)
VálaszTörlésTudod, nálunk ez a legjobban fogyó lekvár.
TörlésAz a baj az egészben főzött lekvárral (pöndörödő szilvahéj - nyamm), hogy ahhoz várni kell a szilvával, hogy "szottyos" legyen. Nálunk ez kivitelezhetetlen (más is igényt tart a szilvámra és egész más minőségben :))Ha nem vagyok elég gyors... ( a fiúk itt sírtak a vállamon, hogy az idén nem lesz pálinkájuk :))
Jókai és a szilvalekvár....:)))))
VálaszTörlésItt sok ebook van:http://www.akonyv.hu/klasszikus/jokai.htm