2012. augusztus 22., szerda

Egy szerelem margójára

Udine

„A hosszú ostrom miatt Attilának téli szállásra is szüksége volt, ezért elhatározta, hogy Aquiléja közelében erősséget építtet. Csakhogy ott sík volt a föld, sehol dombot nem talált. Ezért Attila hegyet teremtett: a katonák sisakjában és pajzsán földet hordatott, úgyhogy három nap alatt - mintha varázsszóra történt volna - állott a hegy. Arra a hegyre építtette Attila azt a várost, amelyet ma is Udinénak hívnak. Jól tudja ezt Udine egész népe, s a város négyszögű tornyát most is így mutogatja a bámuló idegennek: „Ihol Attila tornya!”

/Lengyel Dénes:Régi magyar mondák/

A tetején egy aranyra színezett bronz Mihály arkangyal szobor van, amit jó messziről látni lehet, és külön érdekessége, hogy kinyújtott karja mindig az aktuális széljárást követi. :)(kicsit fura)


Strada al Castello 
 

Az igazság szobra a Piazza della Libertán
Háttérben a Loggia del Lionello

Duomo di Udine
Mikor a harangtornyában megszólal a harang, a lelked is belerezdül
(Mellesleg csodálatos misét celebrált egy, azaz 1 db apáca. Persze lehet, hogy nem mise volt, hanem vecsernye, vagy ki tudja (bár este 6-óra volt), de mégis: mennyivel szabadabbak ezek az olasz katolikus testvérek, hmm?
Szép volt!

A kedvenc Trattoriánk sajt-tála (a végét járja :))

És végül a személyes kedvencem, az Aperol Spritz 
(nem elhanyagolható mennyiséget fogyasztottam belőle, hűsítés gyanánt)


4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a képek,gyönyörűen írtál MINDENRŐL,a Lengyel Dénes könyvet pedig nagyon szeretem:-)
    Ott élsz vagy ott nyaraltatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyarországon élünk, de van némi olasz kötődésünk, így visszatérők vagyunk :) Eddig inkább Tricessimo illetve Nimes kisvárosi romantikáját részesítettük előnyben, de az uram legutóbb (Udinése-Milán meccs alkalmával :)) beleszeretett Udinébe. Most már Én is. :)

      Törlés
  2. Szép lehetett:)
    És voltak csipkék és üvegek is?

    VálaszTörlés
  3. Hajjajj...
    A csipkék gyönyörűek voltak (azért Burano tud valamit!) Az üvegek is szépek, de nekem kicsit színesek. Rá kellett jönnöm, hogy ennél kicsit konzervatívabb vagyok. :) (azért találtam magamnak valót Murano-ból is ;))
    Azért azt súgva jegyzem meg, hogy ismét rá kellett jönnöm, hogy Velence nem az én városom (tudom, hogy sokan ezért most megköveznének, és miegyéb...) - de szerencsére nem ez volt a célállomás. Csak érintettük Velencét. Így szép kerek volt az utazás
    Tényleg mindenkinek ajánlom, hogy egyszer ne a tengerpartra menjen hozzájuk az ember, hanem É-Olaszország városait nézze meg. Érdemes.
    (hamarosan megyünk bor-túrára is ;))

    VálaszTörlés