Boszorkánykonyha



Mákos köleslepény

Legyen a kezed ügyében:

20 dkg köles + 5dl víz
20 dkg teljes búzaliszt
60 gr méz
10 dkg darált mák
1 marék mazsola
2 dl víz
fahéj, citromhéj, fél citrom leve

lekvár


A kölest a kétszeres mennyiségű vízben főzd meg, ha kihűlt keverd hozzá a fent leírtakat. A 2 dl víz a tésztához kell és csak iránymutató. A lényeg, hogy egy tepsibe teríthető masszát kapj. Ehhez általában elegendő ez a mennyiség.
Zsírozott, lisztezett tepsibe simítsd a tésztát, majd a tetejére kenj lekvárt! Én személy szerint szilvalekvárt használok, mivel nem bírom a cukrot. (a szilvalekvárt cukor nélkül szoktam eltenni - így ez nálunk az abszolút adu ász, mindenre jó) Tehetsz rá almát, szeletelve vagy reszelve, úgy is finom! Lényeg, hogy mindenképp borítsd be a tetejét valamivel, mert különben kiszárad! (Aki dolgozott, már kölessel, tudja mennyire könnyen szárad.)
Told be a sütőbe 180 °C fokra és süsd kb 1/2 órát.
Nagyon-nagyon finom! Érdemes vele próbálkozni!

Személyes tapasztalat: A tésztába kerülhet reszelt alma, illetve a hozzáadott vizet helyettesítheted valamivel, tejjel, gyümölcslével. (mi gyümölcslével szoktuk, ha éppen akad itthon) 
Az eredeti recept 10 dkg cukrot ír a méz helyett, de ugye ez nálunk kiesik, ezért a méz. A mazsola is az édesítés miatt van benne, természetesen kerülget bele más aszalt gyümölcs is az is édesít.



Árpakása

Legyen a kezed ügyében:

30 dkg hántolt árpa + 7 dl víz
mindenféle zöldség, nekem most:
1/2 kg gomba
2 nagy sárgarépa
hagyma (találtam a kertben pórét, és medvehagymát, valamint kapott még egy fej vöröshagymát is)
2 krumpli

lestyán, majoranna, rozmaring, bazyalikom, stb... (amit szeretsz)

Minden zöldséget amit találsz otthon tisztíts meg, vágd apróra és párold meg (10-15 perc). Azután tedd rá a kölest és öntsd fel a vízzel. Fűszerezd. Ha elfőtte a vizet, húzd le a tűzről. Hagyd a fedő alatt, míg megterítesz! Tálalhatod!
Bármilyen zöldséget tehetsz bele, igazából mindent elbír. Készítettem már paradicsomosan is, spenótosan is. Légy kreatív!

Tonhalas kukoricás tészta

Hozzávalók:

kukoricalisztes tészta
1 doboz tonhal konzerv (sós lében)
3 kanál tejföl, tej
1 kanál citromlé
só, bors
mustár

Amíg a tészta megfő: A tejfölt ízesítsd kedved szerint. Én a fentieket használom, mert mi nem szeretjük a majonézt. Ha Te szereted, azzal is készítheted a mártást.
A mártást kicsit fel szoktam higítani tejjel, mivel a meleg tészta azonnal felszippantaná a tejfölt és így nem maradna rajta mártás, csak a hal.
Tonhalból azért szoktam a sós lében eltett változatot választani, mert előítéletes vagyok az olajokkal (ugye csak a hidegen sajtoltat szeretem, a konzervekben meg mindenféle - ki tudja milyenféle?- olaj bele kerül) A mártáshoz hozzákevered a lecsöpögtetett tonhalat.
Mikor a tészta is megfő, leszűröd és a tetejére teszed a mártást. Ilyen egyszerű. Gyerekek kedvence! :)

2 megjegyzés:

  1. Istenem a drága jó tonhalas kukoricás tészta..........
    Micsoda emlékek törtek rám.

    VálaszTörlés